Rovtarji Rally Skofja Loka (Szlovénia)

Skofja Loka egy 12.000 főt számláló város a Szlovén Alpokban. Az egyik legrégebbi és leggondosabban megőrzött települése Szlovéniának, festői középkori városka, mely az egyik legnépszerűbb úti célja az országnak. 354 m tengerszint feletti magasságban fekszik, a Poljane Sora és a Selca Sora folyók találkozásánál. Történelme a 10.-ik századig nyúlik vissza, amikor II. Ottó német-római császár a freisingi püspökségnek adományozta a területet. Innen ered a város neve is, aminek jelentése: „püspök mezeje „. Várát (püspöki palota) a 13.-ik században emelték, majd városfallal vették körbe a várost.

Támadták a horvátok (1457), törökök (1476), három alkalommal parasztfelkelés tört ki a településen, az 1511-es földrengés szinte porig rombolta a várost, de szinte azonnal újjáépítették. Két nagy tűzvész pusztít 1660-ban, és  1698-ban, majd 1803-ban a terület az osztrák császárság része lesz. A II. Világháború sem kerüli el, 1941 04.13-án olasz csapatok szállják meg a várost, majd 4 nap múlva német megszállás alá kerül. A helyi partizán erők a háború alatt végig aktívak voltak. 1944.02.09-én egyetlen német katona megöléséért 50 embert végeznek ki megtorlásként. A háborút követően a vár börtönként szolgált.

Jelenleg a várparkban skanzen működik, a kapucinus kolostor könyvtárában közel 30.000 könyv található, ebből 5200 középkori írás. A magtár a város egyik legértékesebb építészeti öröksége, mely már az 1511-es földrengés előtt is állt. A város egyik kiemelkedő látványossága Közép-Európa legrégebbi kőhídja a Selska Sora folyón átívelő 600 éves kapucinus híd. A félkör alakú, faragott kövekből készült hidat Leopold püspök építtette, a 14. század közepén, és a sors kegyetlen játéka, hogy mikor átlovagolt a korlát nélküli hídon, a lova megriadt a mélybe esett, és a püspök itt lelte a halálát.

Ebben a városban működik egyik szlovén baráti egyesületünk a Drustvo Rovtarji Smucanje in kolesarjenje po starem Skofja Loka  /  Oldtimeres síelők, és kerékpárosok baráti társasága / 1998-ban alakultak, jelenleg 44 tagjuk van, amiből 20 az aktív tagok száma.

Vezetőjük: Brane Tavcar.

Télen az ” oldtimeres ” síelés szerelmesei (régi fa sílécek, bőrszíjas kötések, és természetesen a korhoz illő síelős ruházat). Osztrák, német, olasz egyesületekkel, baráti társaságokkal űzik ezt a nem mindennapi hobbit, ahol megőrzik kultúrájukat, és megismerik egymás szokásait, gondolatait. Saját népzenei együttesük a Suha Spaga (száraz spagetti) kíséri el a csapatot a rendezvényekre, hogy ezzel is fokozzák a ” hangulatot „.

Nyáron viszont az oldtimer kerékpároké a főszerep, ahol más egyesületek, (Dimek, Koprivnica, KOKSZ stb.) más barátságok szövődnek, de a hagyomány, a múlt tisztelete, megőrzése, továbbra is a fő szempont marad.