31. Villányi Vörösbor Fesztivál

Mediterrán klíma, főleg mészkőből álló dombság, csak ezen az éghajlaton élő kikerics, gyógyhatású meleg vizű források, ha ezeket halljuk, akkor mi más is juthatna az ember eszébe, mint Villány! Ha pedig Villány, akkor a következő gondolat a szőlő és a bor.

A Villányi borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. A vörösborfajták uralmát a rácoknak köszönhetjük, akik a törökök elől menekülve hozták magukkal a kadarkát, valamint a vörösborkészítés fogásait.

A 18. században idetelepült svábok meghonosították a Portugisert, mely mai  napig fő fajtája a vidéknek. Ők alakították ki a pincéket, pince utakat is errefelé. A kistermelők piacorientált hozzáállása, és a világfajták bevezetése alapozta meg Villány hírnevét.

Az idén 31. alkalommal került megrendezésre a vörösbor fesztivál, melynek programjai a már megszokott forgatókönyv szerint zajlottak. Előadások a borról, virágkötészeti bemutató, szüreti felvonulás, borászatok bemutatkozása, koncertek sokasága próbálta elvarázsolni idén is a „nagyérdeműt „.

A varázsláshoz pedig elmaradhatatlan kellék, egy pohár  / akár több?  / bor, főleg ha ez egy gyümölcsös, friss, üde új rozé, a bátrabbaknak pedig egy testes, tanninos világfajta vörös.

Lelovits Tamás borász barátunk pedig elárulta / csakis barátságból! / számunkra a málnás, üde rozé borának a készítésének a titkát:  ” Roppant egyszerű fiúk, 2 sor szőlő, és  1  sor málna ”

A bor mellé pedig nem kell más, mint egy kis Villánykövesdi vendégszeretet, a történelmi pincesoron egy kis sütkérezés a lemenő nap sugarában, egy kis megnyugvás, hogy egy kicsit lelassítsuk az idő rohanását.

Úgy érzem sikerült!

 

KOKSZ VILLÁNY 2018 from Rajnai Tamás on Vimeo.