Évadnyitó farsangi bál

A Koksz évadnyitó rendezvényének, mint minden évben az Egylet Pince Bor és Rendezvényház adott otthont.

A nagytermet a retro jegyében rendeztük be, és természetesen még a mennyezetről is kerékpárok lógtak. A régi bőröndök, babakocsi, bakelit lemezek, Koksz esernyők mind-mind azt a rég elfeledett múlt századi hangulatot idézték. Az időpont választás pedig nem a véletlen műve volt, hisz a farsang lételeme, a nevetés és a színek kavalkádja, egy új „évad ” kezdete.

Azok az emberek pedig, akik az ilyen jellegű rendezvényeket szervezik, nem mások, mint azoknak a civil szervezeteknek a szorgos hangyái akik, a különféle hagyományőrző,-sport,-kulturális rendezvényeken keresztül erősítik identitás tudatunkat, és összetartozásunkat.

Örülünk annak, hogy mi is ehhez a hagyományőrző közösséghez tartozhatunk.

Természetesen egy ilyen rendezvényhez, kellenek még barátok, támogatók is, akik nélkül az álmokat elég nehéz megvalósítani.

A rendezvényünkre közel 130 fő érkezett, akik az erre hétvégén megrendezett 11 bál közül minket választottak.

A megnyitót követően nem maradhatott el, a már védjegyünké vált, új kerékpárok bemutatása program, aminek különlegességét az adta, hogy a kerékpár történelem legelső kerékpárját, a Laufmaschinet / 1817/ illetve a Velocipéd korszak végét befejező  Eagle Safety Velocipédet mutattuk be, mint új szerzeményünket.

A Laufmaschine / Draise, vagy futógép / egy Karlsruhei erdésznek köszönheti a hírnevét, ugyanis ezt az  egy nyomvonalon futó, és kormányozható szerkezetet nevezték el először kerékpárnak. A lovaskocsi adta az ötletet, a fejlesztéshez. A futógép akár 15 km/h sebességre is képes volt, és a távolságot 4-szer gyorsabban tudta teljesíteni, mint a lovaskocsi.

Az Eagle Safety Velocipéd fő érdekessége pedig a fordított kerekek, amik az állandó baleseteket igyekeztek kiküszöbölni. Egy amerikai feltaláló George  Washington Pressey nevéhez fűződik, aki csillag kerékpár néven hozta forgalomba./American Star /  Közel 7.300 db-ot gyártottak a csillagból 1881-1893 között, de a közben 1885-ben Angliában szabadalmaztatott biztonsági kerékpár megjelenésével már nem tudott érdemben versenyezni.

A bemutatókat követően már csak a felhőtlen szórakozás következett, amit már csak a legjobb jelmezekért járó díjak kiosztása szakított meg. 12 ajándékot osztottunk ki a pártatlan zsűri által megítélt legjobb farsangi jelmezeseknek.

Nagy öröm volt számunkra, hogy újra tudtunk valami kerékpár érdekességet bemutatni, és a hallgatóságot egy kicsit lenyűgözni, és elgondolkodtatni, hogy elődeink/ őseink munkássága ne merüljön a feledés homályába.

KOKSZ köszönet minden résztvevőnek!
 

Hálás köszönet a videóért a Kanizsa TV-nek, a képekért a Zala Hírlapnak és Szakony Attilának