Veterán járművek randevúztak Kiskunhalason

Több mint száz oldtimer gördült be idén is Halason a mozi előtti térre a 25. Kántor András veterán autós és motoros találkozón, ahol rengetegen csodálták meg a koros járműveket. Az idei jubileumi rendezvényen külön is elismerték azokat, akik legalább 22 alkalommal részt vettek a rendezvényen az elmúlt negyed század alatt.

Kántor András, az egyesület névadója volt Kiskunhalason, az első veteránjármű-tulajdonos, aki szerette és tisztelte a régi korok autó­csodáit. Ő újított fel elsőként egy 1950-ben gyártott Opel Olimpia típusú autót, mellyel büszkén száguldott Halas utcáin sokak csodálatát kivívva.

– Kántor András ismert arca volt a városnak, az első szabadon választott képviselő-testületnek is tagja volt. Aztán 1994. június 10-én bekövetkezett halála után barátai elhatározták, hogy emlékének tisztelegve létrehozzák az első veteránjármű-találkozót Kiskunhalason. Két hónappal később, augusztusban akkor még csak 38 induló járművel az első Kántor András veteránjármű-emlékversenynek nagy sikere volt. Az egyesület tagjai nagyon büszkék arra, hogy töretlen lendülettel, 25 éven át sikerült megrendezni Kiskunhalas leglátványosabb rendezvényét, amely így Magyarországon az egyik legrégebbi szervezett veterán túra.

Így június harmadik hétvégéjén újra eljöttek  a barátok, a régi járművek szerelmesei Halasra. Több mint száz gépjármű érkezett a városba.

Az idei eseménynek az adott kuriózumot, hogy idén ünnepli 10 éves jubileumát a Magyar Velocipéd Barátok Körének a tagsága is. Ehhez az emléktúrához csatlakozva, jöttek el az ország különböző városaiból a Velocipédesek.

Halasi utca ilyet nem mostanában látott, 11 Velocipédes vezette fel az emléktúrát, és körözött a belvárosban nem kis feltűnést keltve. Az érdeklődők a szebbnél szebb autó és motor csodák mellett egy rögtönzött veterán kerékpár kiállítást is megcsodálhattak, ahol fiatal és fanatikus gyűjtők mutatták be féltve őrzött kerékpárjaikat, többek között háborús katonai, összehajtható ejtőernyős kerékpárokat, és nagyon régi verseny kerékpárokat.

A Velocipédeseket összefogó és mozgató Gaál István titkár így fogalmazott: Tavaly ősszel kezdtük el szervezni a találkozót, csak hárman nem tudtak eljönni Halasra, melyből Blázsovics Csaba a Tour, de Zalakaros 137 km-es versenyén szerepel, melyet természetesen Velocipéddel teljesít!

Rideg Krisztián, aki szintén Kalocsáról érkezett boldogan konstatálta a menetben:  Látjátok 11 Velocipéden tekerünk, de ebből 8 gép az én kezem munkáját dicséri!

A szombati teljesítmény túrát legyűrve, / van, aki javított, van, aki kulcsot keresett / a végén mindenki boldog arccal vetette bele magát a kötetlen és egymás járművét csodáló beszélgetésekbe, melyhez a vacsora, és az azt kísérő zene még csak fokozta a hangulatot.