XII. Rekreációs kerékpáros fesztivál Koprivnica (Horvátország)

2017.06.04-én (pünkösdvasárnap) kerül megrendezésre a Kaproncai rekreációs kerékpáros fesztivál történelmi kerékpáros felvonulása az Oldtimer „Biciklin „Klub rendezésében.

Koprivnica (magyarul: Kapronca) város és község Horvátországban, a Kapronca folyó völgyében.  Kapronca- Körős megye székhelye. A város fontos stratégiai helyen, a Biogora és a Kalnik hegység lejtőin, a Dráva folyótól délre, fontos kereskedelmi utak találkozásánál fekszik.

Kapronca a nevét, a tőle délre eredő azonos nevű patakról kapta, melyet II. András király 1207-ben kelt oklevelében említenek először. A 14. század a város aranykorát hozza el, amikor is a város a Drávamente, kereskedelmi, közigazgatási, hitéleti központjává válik.

A 16. század közepére várát észak itáliai és németalföldi mesterek tervei alapján korszerűsitik, és igy válik 1660-ra, Szlavónia legerősebb védelmi központjává.

A város a fejlődés, a benépesedés útjára kerül, míg a 18. század elejére katonai szerepe megszűnik, a várat barokk kastéllyá alakítják át, a város tovább terjeszkedik, amig a 19. század elejére Kapronca a lakosság számát tekintve, a harmadik legnagyobb lett a horvát és szlavóniai szabad királyi városok között, csak Varasd és Fiume előzte meg. A kulturális élet is fellendül, a településnek postája, gyógyszertára, kórháza működött.

A 2. világháború sem kerüli el a várost, itt dúlt a háború leghevesebb jugoszláviai csatája, amikor két partizánhadtest támadta a várost, de az usztasák és a horvát katonaság megvédték azt. A háború után fellendül az iparositás, ebben az időben alapítják a város nagyobb ipari üzemeit (Podravka, Biokalnik, Belupo gyárak stb.). Jelenleg közel 26.000 lakosa van.

A város jelenlegi központja, az egykori vár helyén áll, a várnak csak egy bástyája és két falmaradványa maradt fenn. A város reneszánsz és barokk épületei közül említést érdemel a régi fegyverraktár, a régi tanács épület és az előtte lévő téren a szentek szobrai. Érdekesek az

Árkádos földszintes lakóházak, és kézművesek házai, mint a mai Podravka pince a Zrínyi téren.

Kaproncán működik Horvátország legnagyobb létszámú oldtimer kerékpáros klubja az Oldtimer „Biciklin „Klub. 2004-ben alakultak, jelenleg 97 tagjuk van / 2016-os adat / amelyből 50 fő az aktiv. A város egyik legismertebb egyesülete, melynek a tevékenysége nyomán a kerékpár történelem köztéri bronz alkotásai tűnnek, fen a Zrínyi tér és az azt körülvevő parkban (Leonardo da Vinci , Draise, Kirckpatrick  taposó gép,  Michaux kerékpár, James Starley velocipéd , Safety bicycle stb.).

Elnökük: Maja István Krapinec, aki tavalyi évben vette át a klub vezetését, hogy új elképzeléseket, szorosabb együttműködést tudjon kialakítani az oldtimeres klubokkal.