15.-ik Dimek Rally Beltinci (Szlovénia)

Beltinci (magyarul: Baletinc) nagyközség Szlovéniában a Muravidéken. A helyi körzet központja Muraszombattól 8 km-re, a Mura völgyében fekszik. Egy helyi legenda szerint egy csikós fehér lova után kapta a nevét a község. Nevében ott a fehér melléknév, ami szlovénül és vend nyelven is beli, bejli-t jelent.

Első írásos említése 1379-ből való ” Belethfalwa” néven, ekkor Nemti (mai Lenti) várának része volt, és Zala vármegye területén, egykor volt Csernecz megyében feküdt.

Fő nevezetessége a Bánffy-Zichy várkastély, melyet a 17.-ik században barokk stílusban építettek át. Érdekessége, hogy a földalatti részei egy alagúttal összeköttetésben vannak az 1742-ben épült plébánia-templommal.

A várkastély épületében található egy régi patika múzeum, illetve az első emeleten került kialakításra Dimekék oldtimer kerékpár kiállítása, ahol történeti érdekességeket, fényképeket, népviseleti ruhákat mutatnak be.

A Dimek Rallyk helyszíne a várkastély és az azt körülölelő közel 14 hektáros park, különleges, egzotikus fafajokkal, és növényekkel (közel 900 fajta).

Drustvo Starodobnikov Ljubiteljev Stari Koles  ” DIMEK ” egyesület 1999-ben alakult, jelenleg közel 80 taggal, hogy megőrizzék saját etnokulturális örökségüket, és vegyítsék a Vintage életérzéssel.

Vezetőjük Avgust Farkas, kinek kezdeményezésére a kastélyparkban 3 db bronzból készült kerékpár (szobor) került kihelyezésre a kerékpár történelmet idéző időkből.

A tavalyi (2016) Dimek Rallyin 220 oldtimeres kerékpáros vett részt, mely eddig a legnagyobb létszámú rendezvényük volt.