15.-ik Jubileumi Dimek Rally (Beltinci)

Hamburg ismét eső, München erős szél, Beltinci égető napsütés, és a hajam még mindig tart.

Ismerős a reklám, de egészen más a szereposztás:

190 oldtimeres kerékpáros gyűlt össze a Szlovéniai Beltinciben, hogy részt vegyen Dimekék jubileumi oldtimeres kerékpáros felvonulásán (+ 4 traktor, 9 régi motorkerékpár, régi tűzoltó autó, 9 dongómotoros kerékpár).

A 10.05 órakor induló felvonulást régi traktorok, és régi motorkerékpárok kisérték, akik biztosították, és lezárták az autós forgalmat a felvonulás idejére.

A szervezők a 20 km-es távon 3 frissítő pontot iktattak be.

A Bánffy- Zichy kastély udvaráról induló kerékpárosok, végigkerekeztek Beltincin, majd Lipovci (Hársliget) felé vették az irányt, ahol a HC Lipovci Hockey Club (az 1965-ben alakult klub Szlovénia legsikeresebb gyeplabda csapata, 2004-ben, 2006-ban az Euro Hockey Club Bajnokok Ligáját is megnyerték) műfüves stadionjába várta őket az első frissítő pont.

Azért, hogy mindjárt ki is tudjuk próbálni, a műfüves pálya előnyeit, a horvátok kihívták a Koksz 7 fős legénységét egy barátságos focira, ahol ki mezítláb, ki bőrcipőben, ki bőrcsizmában rúgta a bőrt (pamut labdát). A 2:2 végeredmény mindkét félnek a megelégedésére szolgált.

Utunk következő állomása Izakovci (Murasziget) volt, ahol arborétumi környezetben pihentük ki a következő etap fáradalmait. A hely érdekessége, hogy a sebes sodrású Mura partján fekszik, és fő nevezetessége egy úszó malom, amit a jelen és a múlt összeköttetésének a jelképeként építettek újjá. Megtudhatjuk, hogyan éltek az emberek teljes harmóniában a természettel és hogyan használták ki a víz erejét, káros hatás és következmény nélkül a környezetre nézve. A második világháború előtt több mint 90 ilyen malom működött a Murán.

A malomban őrölt liszt, illetve a helyi kézművesipar termékei a malom melletti boltban meg is vásárolhatóak. A malom mellet egy komp is üzemel, ami összeköti a folyó két oldalán lévő Natura 2000 parkot is. A helyiek a sokatmondó Szerelem szigete néven emlegetik ezt a kis szigetet, amelyet a Mura vesz körbe.

A frissítők, és a frissen sült lángos elfogyasztása után, a csapatokra további játékos vetélkedők vártak. A csúzli lövő versenyt, tisztes helytállással csak a középmezőnybe sikerült „belőni”.

Ezt követően a csapatok visszakerekeztek Beltincibe, ahol a közös fotózást követően az ebéd következett, melyhez a talpalávalót a szlovén népzene világát bemutató együttesek biztosították. Az ebédet követően a rally megkoronázásaként, egy 250 szeletes tortát osztottak ki Dimekék, ezzel is méltatva az elmúlt 15 év munkáját, az egyesület létjogosultságát.

Ennek apropójaként kaptak a jelenlevők a 15 rally történetét bemutató kiadványt is, ami a kezdetektől, lépésről-lépésre mutatja be, képekkel illusztrálva azt a sok munkát, energiát, amit a Dimek csapat évről évre biztosit.

Majd a nap zárásaként mindenki emlékérmet vehetett át, illetve megkapta a 2017 Dimek Rally pólóját is.

A muravidék ismét megmutatta egy új „arcát”, új látványosságok, újabb élmények, barátságok szövődtek, ahol újra sikerült feltöltődni, természet közelbe kerülni.