XVIII. Savaria Történelmi Karnevál

Savaria-Szombathely az egyetlen település a Kárpát medencében mely római kori alapítása óta (Kr.u.43) óta folyamatosan lakott, s egyben a mai Magyarország legrégibb városi rangú települése. E páratlan történelmi és fizikai alapokra épül, Szombathely legnagyobb volumenű, és leglátogatottabb kulturális-szórakoztató eseménye a Savaria Történelmi Karnevál melynek története az évtizedekre nyúlik vissza.

A jelenlegi rendezvény elődjét első alkalommal 1961-ben rendezték meg.

A Savaria ünnepségek legnagyobb eseményén a jelmezes felvonuláson több tízezer ember vett részt. A felvonulás 13 korra osztotta fel Szombathely történetét, s elevenítette fel a megidézett korok legfontosabb eseményeit, és engedett bepillantást e korok ” divatjába „.

Az 1969. évi karnevál után megszakadt a karneváli hangulat, míg 2000 augusztusában, az államalapítás ezeréves évfordulója alkalmából rendezett millenniumi ünnepségsorozat keretében, Szombathely városa ismét felöltötte ” ünnepi jelmezét” több napon át tartó múltidézésre invitálta lakóit és a városba érkező látogatókat. Ezek a rendezvények már összművészeti arculatot mutattak, a másfél évtizedes újkori története során pedig a Savaria Történelmi Karnevál a város és a megye legnagyobb közönséget megmozgató ezerszínű, ám változatlanul a történelmi tematikát a középpontba állító fesztiváljává nőtte ki magát. Évente 100-120 ezer ember vesz részt a rendezvényen.

A rendezvény valódi családi program, ahol minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő zenei, színházi, szórakoztató vagy épp játszva tanító produkciót, vagy elmerül a gasztronómia világába (sörtér, borok utcája).

A Karnevál legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye évről évre, a péntek és szombat esti  (19.00 óra) fáklyás, jelmezes felvonulás, melynek során 1000-1100 korhű jelmezbe öltözött polgár vonul végig a belváros utcáin, a római alapokon nyugvó város sejtelmes kulisszái között.

A Történelmi Témapark a történelmi programok centruma, az autentikus katonai és civil hagyományőrző csapatok táborhelye. A római kor légionáriusainak és gladiátorainak harcait és mindennapjait éppúgy megismerheti a látogató, mint a honfoglalás kori magyar életmódot, a lovas íjászat legfinomabb fogásait, a középkori vitézi virtust, vagy a török háború korát.

A Fórum színpad a nagyzenei produkciók helyszíne, az ezerszintű forgatag központja, a Művészetek utcájában megismerhetjük az alkotóműhelyek kulisszatitkait, a Keleti Udvar az orientális táncok és a mesés kelet szerelmeseinek a birodalma.

A Savaria Történelmi Karnevál másfél évtizede várja, a történelmi hagyományok iránt érdeklődő látogatókat, hogy néhány napra átlépjenek azon az időkapun, mely a kétezer éves város múltját és jelenét köti össze, és valamennyiünk számára kézzelfoghatóvá teszi.

Legyél Te is részese ennek az időutazásnak!