Autómentes nap

Gyerekműsorral és bringázással ért véget az autómentes nap. Nagykanizsa önkormányzata idén is kiemelt rendezvénnyel hívta fel a figyelmet a környezettudatosságra és az egészséges életmódra. Az érdeklődőket, családokat, a bicikliseket több program várta az Erzsébet téren péntek délután is. Az autómentes nap délelőtt az óvodás, iskolás csoportokat várta, délután viszont zsibongott az Erzsébet tér – a szervezők számos programmal készültek. Sokan gyermekeik, családjuk miatt vettek részt a rendezvényen. – A mostani generáció, mondhatom, már úgy nő fel, hogy példát lát otthon. Látja a szülőket, hogy sportolnak, mozognak, ha nem is versenyszerűen, de szabadidős jelleggel egyre többen futnak, kerékpároznak, gyalogolnak, túráznak, járják a térséget. Ez a példa tulajdonképpen végigkíséri az egész életüket, tehát nagyon fontos az, hogy már gyerekkorban mit látnak otthon – mondta el Radics Bálint.

Délutánra megtelt az Erzsébet tér, a programokra, gyermekkoncertekre sokan voltak kíváncsiak. – A Kanizsa Bike-ra is vettem egy éves bérletet, és most is éppen – ha úgy tetszik, egy Kanizsa környéki „vadon élő” biciklivel vagyok. Nevezzük ezt Kanizsa Bike-nak. Ki fogok kerekezni a fagyizóba hamarosan. És örömmel veszem azt észre, hogy Kanizsa nagy közösségének tagjai, akár egy ilyen jó típusú rendezvényen is, mint egy autómentes nap, milyen szép számmal itt vannak – fogalmazott Balogh László, a humán bizottság elnöke.

Az autómentes nap egyik legfontosabb célkitűzése a szervezők részéről az, hogy felhívják a figyelmet az aktív mozgásra – főként a fiatalabb korosztály számára. Ma már több kerékpáros egyesület áll a célkitűzés mellett. – Az elmúlt években már a fiatalabb korosztály megszólításával rábírtuk őket arra, hogy mozogjanak, a kerékpározást mint egy sportolási és szabadidős tevékenységet is lehet használni. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a kerékpározás mennyire jó. És talán azt lehet mondani, hogy Nagykanizsán a kerékpározásnak, a sportnak is nagyon komoly hagyománya van. És így a sportból kinőve azt lehet mondani, Kanizsa egy kerékpáros szabadidőközpont, szabadidő nagyhatalom lett – vélekedett Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A velocipédek után elindult a kerékpáros menet, a célállomás pedig – a hagyományokhoz híven – a kiskanizsai Puncs fagyizó volt. – Mindig megpróbálok jótékonykodni, a másik meg az, hogy nagyon sok bringás jár hozzám. Ezzel próbálom talán népszerűsíteni is a fagyizót, mert biztos van olyan bringás, aki kijött, és talán soha nem járt nálam. És reméljük, ízlett a fagyi, és legközelebb is jön hozzám – mondta el Horváth „Mákos” Ferenc. A közös kerékpározás résztvevői a fagyizás után együtt indultak vissza a belvárosba.